Svullna Halsmandlar

När man får svullna halsmandlar så betyder det oftast att man har någon sjukdom på gång, den vanligaste är halsfluss. Halsmandlarna, eller tonsillerna blir då svullna och skapar obehag. De kan även uppstå andra symtom som blåsor i gommen och allmän smärta och obehag när man sväljer.

Halsmandlarna är två körtlar som sitter långt bak i gommen. Dessa är till för att hjälpa immunförsvaret. Vanligtvis är de små som en mandel hos vuxna(därav namnet) och något större hos barn. Ibland blir däremot halsmandlarna svullna vilket kan skapa stort obehag och även vara tecken på att det finns bakterier eller virus i kroppen.

Ifall man har väldigt svullna halsmandlar kan detta komma att påverka talförmågan och ändra rösten så att den låter mer nasal. Det kan även uppstå ett visst obehag när man sväljer och ska äta fast föda vilket är ett riktigt stort bekymmer.

Halsfluss och svullna halsmandlar

Bild på halsfluss

Svullna halsmandlar beror som sagt oftast på just halsfluss. Halsfluss smittar oftast genom handkontakt. Du kanske skakar hand med någon som är smittat för att sedan pilla dig mellan tänderna eller liknande. Det kan såklart även smitta via kyssar eller nysningar. När det är små barn som får halsfluss så brukar det oftast räcka med att bara behandla symtomen med receptfria läkemedel. Främst hostmedicin och febernedsättande. I grova fall hos barn eller hos vuxna brukar antibiotika vara lösningen. Kuren är oftast då 10 dagar.

Operera bort svullna halsmandlar

Ifall man får tätt med halsfluss eller andra halsinfektioner så kan man behöva operera bort halsmandlarna för att slippa besvären. Detta är en mycket enkel och lindrig operation som bara tar ca en halvtimma. Efter operationen behöver du ligga kvar på sjukhuset några timmar för att se att de du inte blöder för mycket där du tog bort de svullna halsmandlarna.

Det finns ingenting som säger att man får några som helst komplikationer av att operera bort halsmandlarna. Även fast de egentligen är till för att hjälpa immunförsvaret så har man andra körtlar som kan ta över efter halsmandlarna och se till att immunförsvaret hålls uppe. Du behöver därför inte oroa dig ifall en läkare säger att det är bäst att ta bort de svullna halsmandlarna.